najstarejši delujoči ansambel, že od leta 1952

 
  

 

 

 

PETER AJDIČ 1929 - 2012

 


Rodil se je 6. julija 1929 v Ljubljani. Po gimnaziji se je vpisal na filmsko šolo, jo leta 1952 končal, nato pa nadaljeval študij na Višji pedagoški šoli. Ko je končal šolanje, se je zaposlil na Institutu Jožefa Stefana (IJS), kjer je sodeloval pri različnih znanstvenoraziskovalnih nalogah (je koavtor več mednarodnih ekspertiz). Leta 1972 je pričel s pedagoškim delom – sprva je honorarno poučeval kemijo na Centru strokovnih šol v Ljubljani, nato pa na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo.

Poleg raziskovalne dejavnosti se je Peter ukvarjal še s pisanjem literature (proza, lirika in učbeniki) ter z glasbo (bil je pisec besedil za razne ansamble in slovensko popevko – uglasbenih je skoraj sto njegovih besedil – ter komponist). Z glasbo se je začel (aktivno) ukvarjati leta 1945, po ustanovitvi ansambla Beneški fantje leta 1952, pa se mu je priključil kot kitarist. V več kot 50 letih sodelovanja pri ansamblu Beneški fantje je več kot 12.000-krat javno nastopil ter posnel mnogo kaset, plošč in  CD-jev, v tujini pa je nastopal in snemal tudi z ansamblom Borisa Franka.

Upokojil se je leta 1992, vendar  je po tem letu še vedno honorarno poučeval kemijo, pisal literaturo in besedila za ansamble ter aktivno sodeloval z Beneškimi fanti.
Za ansambel Beneški fantje je zapustil mnogo čustvenih besedil, po katerih se ga bomo spominjali ob poslušanju starih in novo nastalih posnetkov.

Beneški fantje